Vlinderveld voor vroeg overleden baby’s

Vlinderveld voor vroeg overleden baby’s

ALMERE - Yarden, PC Hooft Begraafplaats en Crematorium Almere hebben zaterdag een begraafplaats voor overleden premature baby’s geopend. Het zogeheten Vlinderveld is de eerste begraafplaats waar ouders hun kindje dat voor de 24ste week van de zwangerschap is overleden kunnen begraven.

ALMERE – Yarden, PC Hooft Begraafplaats en Crematorium Almere hebben zaterdag een begraafplaats voor overleden premature baby’s geopend. Het zogeheten Vlinderveld is de eerste begraafplaats waar ouders hun kindje dat voor de 24ste week van de zwangerschap is overleden kunnen begraven.

Het idee voor de begraafplaats komt van Els van Boxtel. Haar kleindochter stierf na een zwangerschap van 23 weken bij haar geboorte. ,,Voor de wet moet in Nederland iemand begraven of gecremeerd worden na een zwangerschap van 24 weken of langer. Of wanneer het kindje langer dan 24 uur heeft geleefd. Voor kinderen die eerder dan deze 24 weken geboren worden en korter leven dan 24 uur, zijn geen regels. Daarmee vallen deze kinderen niet onder de wet. Je kunt het kindje zelf laten cremeren bij het crematorium. Of achterlaten bij het ziekenhuis. Vaak zorgt het ziekenhuis dan voor een crematie, maar dat is anoniem. Dat wilde mijn dochter niet”, beschrijft de Almeerse in haar blog op de website van Yarden. „ Namens mijn dochter ben ik op zoek gegaan naar mensen die ons verder konden helpen. Zo kwam ik in contact met Natasja van Kampen locatiemanager van Begraafplaatsen en Crematorium Almere. Ze wilde graag een plekje op de begraafplaats speciaal reserveren voor overleden kinderen die te vroeg geboren zijn. Zo ontstond het idee van het Vlinderveld.”

Vlinderhand

Van Boxtel kreeg van Omroep Max een beeld, De Vlinderhand, voor haar kleindochter. Dat beeld, een open hand waaruit vlinders wegvliegen, werd zaterdag door Jan de Slagter van de omroep onthuld.

Het is voor het eerst dat in Nederland een begraafplaats voor onvoldragen baby’s wordt geopend. Op het Vlinderveld krijgen ouders voor vijf jaar een plek toegewezen. Die kunnen ze op hun eigen manier inrichten. De begraafplaats is gerealiseerd in samenwerking met Stichting Wensjes, de gemeente Almere en het Flevoziekenhuis. Op het veld is plek voor dertig kindjes. Nu zijn er twee baby’s begraven.

Fotoverslag