Processierups gesignaleerd in Poort [update]

Processierups gesignaleerd in Poort [update]
Haarden van de processierups kunnen worden gemeld bij de stadsdeelkantoren van de gemeente Almere. - Foto: ANP

ALMERE - Op een aantal eikenbomen in Poort zijn haarden van de processierups gevonden. Dit meldt de gemeente Almere. De haartjes van de rups kunnen ernstige jeuk en irritatie veroorzaken van de huid, ogen en luchtwegen. Om verdere verspreiding van de rups te voorkomen zijn de haarden inmiddels bestreden. Dit gebeurt tegenwoordig niet meer door wegbranden, zoals eerder gemeld, maar door het wegzuigen van de haarden. Almeerders die vermoeden dat er sprake is van zo’n haard van de processierups kunnen dit melden via www.almere.nl/melding.

ALMERE – Op een aantal eikenbomen in Poort zijn haarden van de processierups gevonden. Dit meldt de gemeente Almere. De haartjes van de rups kunnen ernstige jeuk en irritatie veroorzaken van de huid, ogen en luchtwegen. Om verdere verspreiding van de rups te voorkomen zijn de haarden inmiddels bestreden. Dit gebeurt tegenwoordig niet meer door wegbranden, zoals eerder gemeld, maar door het wegzuigen van de haarden. Almeerders die vermoeden dat er sprake is van zo’n haard van de processierups kunnen dit melden via www.almere.nl/melding.

In de maanden juni, juli en augustus kan de eikenprocessierups voor veel overlast zorgen. De gemeente Almere probeert dit te beperken door de rupsen preventief te bestrijden met een biologisch middel. Ook dit jaar zijn preventieve maatregelen genomen. In april en mei bespuit de gemeente veel eiken op plekken waar de eikenprocessierups voorkomt. Wanneer de rupsen er ondanks de preventieve bestrijding toch zijn, verwijdert de gemeente de rupsen en hun nesten door deze weg te zuigen.

De rups dankt zijn naam aan de gewoonte om met grote groepen ‘in processie’ over de takken en stam van de boom te trekken, op zoek naar voedsel. De rups is ongeveer drie centimeter lang met op zijn rug een blauwgrijze streep en lange witte haren. Er zijn vooral risico’s voor de gezondheid in de periode mei tot en met juli, de tijd waarin de rupsen brandharen krijgen. Dit zijn korte, voor het oog onzichtbare haren, waarvan iedere volwassen rups er ongeveer 700.000 heeft. Maar ook bij verspreiding door de wind van deze haren uit verlaten nesten in de periode daarna, kunnen klachten optreden. Bij contact met deze brandharen ontstaat hevige jeuk en kunnen huid, ogen en luchtwegen geïrriteerd raken. De klachten kunnen tot wel twee weken aanhouden. Het is dus van groot belang de rupsen met rust te laten en contact met nesten te vermijden, zo waarschuwt de gemeente.

Regelmatig verwarren mensen de eikenprocessierups met de spinselmot. Spinselmotten zijn rupsen die verschillende soorten bomen en struiken kaalvreten en deze met een dicht wit zijdespinsel inkapselen. Dit in tegenstelling tot de eikenprocessierups die hoofdzakelijk op eikenbomen zit. Spinselmotten hebben geen brandharen en zijn niet hinderlijk voor de mens.