Economie Flevoland groeit ‘gestaag’

Economie Flevoland groeit ‘gestaag’
Van Raalten presenteerde de cijfers donderdagmiddag in Zeewolde. (Foto: Almere dichtbij)
De toestand van de Flevolandse economie wordt volgens de wetenschap momenteel ‘gestaag’ genoemd. Er is groei van 2,2 procent geconstateerd, maar van de groei profiteert nog niet iedereen en dus zijn de geluiden nog voorzichtig.

De toestand van de Flevolandse economie wordt volgens de wetenschap momenteel ‘gestaag’ genoemd. Er is groei van 2,2 procent geconstateerd, maar van de groei profiteert nog niet iedereen en dus zijn de geluiden nog voorzichtig.

,,Vorig jaar waren we nog fragiel, maar er staan inmiddels meer indicatoren op groen en laten dus meer positieve cijfers zien dan voorgaande jaren. Het lijkt er op dat we de stijgende lijn te pakken hebben”, zo vertelt Rutger van Raalten. Hij heeft de zeventiende Economie en Arbeidsmarkt Flevoland met zijn collega’s in opdracht van het provincie bestuur gemaakt. Hij presenteerde de cijfers donderdag in Zeewolde.

Vertrouwen
,,Momenteel is vertrouwen het toverwoord. Als consumenten meer gaan uitgeven, dan doen ze dat om dat ze vertrouwen hebben. En als ondernemers vertrouwen hebben dat de consumenten dat gaan doen, dan gaan ze investeren. Het is inderdaad zo dat de groei op de arbeidsmarkt nog niet te zien is, maar die blijft vaak iets achter. We doen momenteel met zijn allen dus meer dan voorheen, maar met minder mensen. Dat blijkt uit de daling van het aantal banen”, analyseerde gedeputeerde Jan-Nico Appelman de cijfers.

Almere
Uit de cijfers bleek dat in Almere nog altijd meer dan tien procent van de beroepsbevolking geen baan heeft en dat de groei vooral zit in de ICT en de agrisector. ,,Opvallend is dat veel nieuwe banen in Almere uit de ICT of de daar aan gekoppelde logistieke banen toenemen. Ik denk, als ik ook cijfers uit de rest van het land vergelijk, dat Almere zo langzamerhand wel de hoofdstad van Nederland is als het gaat om webshopeconomie”, aldus Van Raalten.

Stimulans
,,We hebben momenteel een koffer met instrumenten beschikbaar om die sectoren die het nodig hebben, en waarvan wij denken dat ze kansrijk zijn, te stimuleren. Denk aan MKB Doorstart, Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland en zo zijn er meer instanties die voor stimulans zorgen”, geeft Appelman aan.

Topsectoren
Opvallend is overigens dat de sectoren die in Almere en Flevoland het sterkste groeien niet tot de negen door het Rijk benoemde topsectoren behoren. ,,Dat valt inderdaad erg op en het is voor ons analisten lastig te verklaren waarom. Flevoland heeft andere sectoren aangewezen dus komt het dan doordat er geen stimulering zit op die topsectoren dat ze niet flink doorgroeien of was het anders nog minder geweest? We weten het niet”, zegt Van Raalten daar over.