De verrukkelijke nieuwe Griekse keuken op de Wallen

De verrukkelijke nieuwe Griekse keuken op de Wallen
- Lydia van der Weide
Op de Oudezijdskolk, hartje Amsterdamse wallen, tussen de vele Aziatische eethuizen en oud-Hollandse kroegjes, bevindt zich een uitstekend Grieks taverne, dat als een van de weinige in Amsterdam de nieuwe Griekse keuken presenteert. De keuken in Griekenland is de afgelopen decennia sterk veranderd en verfijnd, maar in Nederland merken we daar weinig van. Vrijwel alle Griekse restaurant bieden wat eenzijdige traditionele gerechten als souvlaki, giros en moussaka. Hoe anders het ook kan, blijkt bij taverne Thalassa (Zee).

Op de Oudezijdskolk, hartje Amsterdamse wallen, tussen de vele Aziatische eethuizen en oud-Hollandse kroegjes, bevindt zich een uitstekend Grieks taverne, dat als een van de weinige in Amsterdam de nieuwe Griekse keuken presenteert. De keuken in Griekenland is de afgelopen decennia sterk veranderd en verfijnd, maar in Nederland merken we daar weinig van. Vrijwel alle Griekse restaurant bieden wat eenzijdige traditionele gerechten als souvlaki, giros en moussaka. Hoe anders het ook kan, blijkt bij taverne Thalassa (Zee).

Eigenlijk is dit een ouzari, zoals die er in Griekenland vele zijn, waar je bij ieder drankje een klein hapje besteld; een soort Griekse tapas. Mezedes heetten ze. Origineel, afwisselend én verrukkelijk! In Thalassa wordt de scepter gezwaaid door Giorgos Ploumis, een charmante Griek die sinds tien jaar in Nederland woont. Hij deed uiteenlopende ervaring op in verschillende restaurants en besloot anderhalf jaar geleden zijn eigen zaak te openen, samen met zijn vaste kok Maria. De locatie die hij voor zijn zaak vond is prachtig; aan het water, in een van de oudste straatjes van Amsterdam. Bij mooi weer staan hier een tiental tafeltjes, waar je met uitzicht op de Oude Kerk en de achterkant van de Sint Nicolaaskerk heerlijk kunt zitten. 

Dat dit geen doorsnee Grieks restaurant is, zie je direct bij binnenkomst; geen Griekse beelden of pilaren, geen overbodige tierelantijnen, maar een strakke, moderne inrichting. Een hoog plafond, mooie houten tafels, en bijzondere schilderijen aan de muur. Om het restaurantgedeelte – waar met gemak een zestigtal mensen kan eten – te bereiken moet je een kleine trap op; er loopt ook een trap naar beneden, waar je bij een gezellig barretje komt. Hier kun je de avond vast beginnen met een aperitiefje en een eerste mezes of na afloop nog nagenieten van een metaxa (Griekse cognac) of een van de typische likeuren van verschillende eilanden, zoals de mandarijnen- of rozendrank. 

Alle mezedes die er zijn staan als warme en koude voorgerechten op de kaart. Voor twee personen kun je bijvoorbeeld beginnen met een stuk of drie, vier hapjes, en, indien gewenst, later bijbestellen. Een greep uit de heerlijkheden: pikante fetamousse, auberginemousse en tzaziki, Griekse yoghurt met komkommer en knoflook; dit is als combinatie te bestellen en smaakt erg lekker met brood. Kabeljauwkroketjes, gamba’s geflambeerd met ouzo en witte wijn en grote gestoomde witte mosselen in witte wijnsaus. Ook een absolute aanrader: de gegrilde varkenshaasrolletjes gevuld met dadels. Alles is vers en zelfgemaakt en dat proef je; wie hier eenmaal de dolmades – gevulde wijnbladen met rijst heeft gegeten – zal nooit meer met hetzelfde enthousiasme een blikje bij de supermarkt halen.

Ook zalig: saganaki, gebakken feta, met een krokant laagje filodeeg en sesamzaad. Ook zijn er verschillende salades: natuurlijk de traditionele Griekse salade, maar er zijn ook andere, zoals die van wilde spinazie met avocado en yoghurtdressing, en de avocadosalade met gedroogde tomaten, olijfolie en basilicum. De prijzen van deze mezedes variëren tussen € 5,50 tot maximaal € 8,00. Aan een vijf- of zestal hapjes heb je voor twee in principe genoeg. 

Toch liever één gerecht? Ook dat kan. Dan is er keuze uit hoofdgerechten zoals het geitenvlees uit de oven gestoofd in yoghurt, een van de specialiteiten van dit restaurant, of de kipfilet gerold in bacon uit de over, met saus van Griekse yoghurt en room. Of de gestoofde lamsbout uit de oven met wijnbladeren en diverse Griekse kazen. Alle hoofdgerechten worden geserveerd met bulgur, fijngestampte tarwe – heerlijk! – en aardappelen en groente uit te oven. Alles ziet er even mooi en smakelijk uit: de kokkin is duidelijk een topper! 

Om te drinken zijn er natuurlijk verschillende Griekse wijnen, en ook retsina, harswijn. Voor wie dat nog nooit gedronken heeft is het even wennen, maar het is erg lekker en typisch Grieks. Als nagerecht zijn er verschillende, natuurlijk eveneens zelfgemaakte gerechten zoals baklavas, die je doen watertanden. Wél machtig, dus als je dat nog wil bestellen, houd daar al van te voren rekening me… 

Natuurlijk wordt er altijd Griekse muziek gedraaid, maar eens per maand is het echt feest in Thalassa. Dan worden er bekende Griekse muzikanten uitgenodigd en staat de avond in het teken van muziek en dans, waarbij ook de gasten kunnen meedoen. Natuurlijk de Sirtaki, maar ook de Zeibekiko, waarbij mannen (en vrouwen) een voor een rond een glaasje ouzo dansen en deze dan met hun mond van de grond tillen en leegdrinken. Wanneer de echte Griekse mannen aan het dansen slaan kijk je je ogen uit, want dat gaat met een souplesse waar wij Nederlanders nog heel wat van kunnen leren. En natuurlijk worden er dan, volgens oud Grieks gebruik, borden kapot gegooid; scherven brengen immers geluk. Erg leuk om eens mee te maken! Het mag duidelijk zijn: Thalassa is een absolute aanrader om eens te ervaren dat de Griekse keuken veel méér te bieden heeft dan wij Nederlanders denken! 

Tip: in de buurt maar geen tijd voor een heuse maaltijd? Stap eens binnen voor een pita giros; dé ‘meeneemsnack’ van Griekenland, en verder nergens in Amsterdam te verkrijgen.
 
Lisa van Berken 

Oudezijdskolk 69
1012 AL Amsterdam
Telefoon: 020-4200111
www.restaurantthalassa.nl
Email: thalassa@diningcity.com  
Openingstijden: alle dagen vanaf 17.00 tot 00.00 uur
Groepen: tot 40 personen

Fotoverslag